Reklama
 
Blog | Rita Holoubková

Léčebna

S obavami jsem v pondělí vybírala u branky naší vily  schránku, do které nám kurýrní služba doručuje české noviny. Obavy, které ve mně vyvolal nenápadný článek na idnes.cz z předchozího večera, se naplnily.  Ano, Mladá fronta píše o léčebně dlouhodobě nemocných, kde leží po operaci moje matka. 

Nejsem krkavčí dcera, která se o svoji matku nedokáže postarat. Do léčebny dlouhodobě nemocných jsme ji daly na doporučení lékařů.
„Vždyť se to jmenuje léčebna a pracují v ní lékaři a odborně vyškolený zdravotní personál," honilo se mi hlavou, když jsme podepisovaly s mojí sestrou souhlas k převozu.
Byla jsem tedy podvedena, jako tisíce dalších lidí, kteří svěřili péči o svoje nemocné rodiče do ústavu k tomu zřízenému, nebo jde jen o senzachtivost bulvárního plátku, který se obává poklesu prodeje o prázdninách?
Rozrušená na nejvyšší míru jsem se začetla do hlavního článku.
„Jsi nějaká bledá," houknul na mě uhlobaron, když mě zahlédl v kuchyni, jak si čtu noviny.
„Tady jeden elév píše, že šel fízlovat do léčebny, aby otevřel celospolečenskou diskuzi o problémech stáří?"
„A co tam tedy objevil?"
„Že nemá žaludek vynášet po někom nočníky."
„To víš, blbě neplatěj jen ve zdravotnictví. Poslali tam novinářský ucho místo esa, který by tam pracovalo půl roku a zjistilo skutečný stav věcí; na to nemaj  prachy, ale na večírky v Karlsbádu peníze budou vždycky."
„Jsi to už četl?"
„Ne, vím jaký poměry panujou v Mother Fucker Dnes."
„Ale on objevil, že nějaká ošetřovatelka si dopisovala sms, když jí zazvonil pacient."
„Tudíž k němu dorazila o chvíli později?"
„Jo, ale co kdyby mezitím umřel?"
„Pokoje v léčebně jsou stejný jako pokoje ve špitále. Není to ARO. Kolega ležel nedávno v Mostecké nemocnici a tam na pokojích taky žádný tlačítka nemaj a lidi jim tam kvůli tomu neumíraj. Tlačítka jsou dobrá věc, ale soudit podle toho, že je zanedbávána péče je hloupost.
„Jenže oni je taky nenutěj pít dva litry tekutin denně!"
„Toho, kdo vymyslel limit dva litry denně, bych chtěl jednou potkat. Zeptal bych se ho, jak k tomu hausnumeru přišel. Já denně vychlastám stěží litr a půl. Hlídat starý lidi, aby nebyli dehydrovaní se musí. Dehydrovaný pacient je průser, ale o tom tam nepíše, že?"
„Tobě nestačí, že hlavní sestra dopisuje do dokumentace chybějící věci a uhání doktory o podpisy?"
Falšuje nebo dopisuje?"
„Dopisuje. O falšování tam není jediný důkaz."
„Za dobrotu, na žebrotu. Vyžere si běžný lajdáctví doktorů. Je to však důvod, aby tě někdo kvůli tomu natáčel skrytou kamerou a pak vláčel v médiích? Neexistujou civilizovaný způsoby jak docílit, aby se to nestávalo?"
„Takže podle tebe je tam vše v pořádku?"
„Ne, není, ale díky odfláknutý práci českého žurnalisty nejsem schopen říct, kde je problém a jak ho řešit. Bude kolem toho stejná hysterie jako u klecových lůžek a skutečné řešení problému se bude jen odsouvat. Všichni pacienti vyfasujou tlačítka a dvoulitrovou flašku vody a běda, když ji do večera nevypijou!"
„Mám tam tedy matku nechat, drahoušku?"
„No možná by stálo se jí zeptat, jak to tam hodnotí. Názor pacientů toho novináře evidentně nezajímal."

 


 

Reklama