Reklama
 
Blog | Rita Holoubková

Návštěva

Od pohřbu Michala Matouška uplynulo již třicet let. Tedy správně bych měla napsat od pohřbu Michaly Matouškové, protože od té doby, co v posledních svobodných volbách v roce 2016 zvítězila Liga Žen, byli všichni muži povinně naturalizováni. Ale píšu si tenhle zápisek jen pro sebe. V mé paměti je stále Michal uchován jako muž, byť oficiálně je prezentován jako nejvýznamnější spisovatelka 21. století.

Poslední Michalovo přání bylo, aby jeho ostatky byly rozprášeny do řeky Sázavy. Tomu však bylo úředně zabráněno a vše, co z něj zbylo, bylo zkonfiskováno. Jeho popel tedy spočívá v malé urně, kterou mi každý rok, na jeden měsíc, propůjčuje do opatrování Ministerstvo kultury a inseminace jako projev vděčnosti za kritické vydání jeho sebraných spisů.

Opatrně otvírám krabici, ve které mi letos byla urna zaslána, a vystavuji si stříbrnou plechovku na místo nejčestnější. Na poličku v kuchyni, abych si s ním mohla při vaření povídat.

„Letos je to naposledy, milý Michale, co mi tě úřednice z ministerstva poslaly. Mám u nich škraloup, nedokázala jsem si „vzpomenout", v kterém roce a kde jsi rodil. Nejdříve z tebe při naturalizaci udělaly bezdětnou spisovatelku, která všechny své síly věnovala jen své tvorbě, ale už jim došlo, že za chvíli budu na onom světě a nebude nikdo, kdo by tě osobně znal. Tak potřebují, abys měl dceru.

Reklama


Nejdříve ke mně poslaly nějakou referentku s dotazníkem. Naštěstí patřila k těm naturalizovanejm, takže ani nenaléhala, když jsem si nebyla schopná vzpomenout. Za měsíc však přijela samotná ministryně a nabízela mi za rozpomenutí se, dožití v luxusním sanatoriu v Carlsbadu. S tou to bylo horší. Měla už připravený lejstro, které stačilo jen podškrábnout a hned bys měl dceru, která přišla na svět domoporodem v roce 2008. Už jsem to chtěla podepsat, ale vzpomněla jsem si, že jsi v tom roce byl nespravedlivě zavřenej. Ministryně uznala, že ve vězení se umělá inseminace nikdy neprováděla, a musí nejdříve vymazat z historie tvůj soudní záznam.


Vrátila se minulý týden a přivezla i tvoji úředně přidělenou dceru. Dala jí jméno Martina. Ministerstvo jí zaplatilo plastiku, aby ti byla podobná a ministryně potřebovala už jen jednu společnou fotečku do ranního vydání Feminy. Zapomněly však, že jsem v mládí byla nejlepší česká herečka a epileptický záchvat patřil vždy k mým majstrštykům. Slintání se děvčatům zhnusilo, tak raději zavolaly ošetřovatelku a odjely. Ale ony se vrátí, a pak už budu muset hrát podle jejich pravidel. Jinak mi píchnou injekci a já ještě nechci umřít. Chci se ještě dožít toho, až na světě bude opět alespoň jeden opravdovej mužskej. Tohle přání mě ještě drží při životě v tomhle divným světě, kde už se nešoustá, jen inseminuje.


Někdo zvoní, to budou asi ony. Jdu jim otevřít. Drž mi palce, drahoušku."